WORKSHOP  ZANG  EN  FELDENKRAIS

Andrea van Beek en Anna Verberne

de fysieke aspecten van het zingen
Voor: (Koor)zangers
Een workshop over Ademsteun

Onze houding en beweging hebben grote invloed op de kwaliteit van onze zangstem. Zingen is immers een beweging, van het totale lichaam; van mond, tong, keel, middenrif, van buik en bekkenbodem.

Andrea van Beek en Anna Verberne geven de workshop Zang en Feldenkrais. De Feldenkrais methode – Bewustworden door bewegen – geeft handvatten voor het onderzoeken van het lichaam in beweging en zijn mogelijkheden en patronen. In de Feldenkraislessen, stemoefeningen en tijdens het zingen van liederen onderzoeken wij de invloed van onze houding en beweging op de kwaliteit en het gebruik van onze (zang)stem.

Het accent zal in dit weekend liggen op ademsteun in connectie met onze rug.
Ook de volgende vragen komen aan bod:

  • Wat is het effect van houding op de stem? Hoe sta ik optimaal
  • Welke spieren gebruik je (en welke niet)?
  • Welke invloed heeft de bekkenbodem op de kwaliteit van je stem?
  • Wat gebeurt er bij het in- en uitademen en bij het toongeven op adem?
  • Hoe en waar articuleer je vocalen? wat doen je mond en tong?

Wij werken als groep met eenvoudige liederen en ook individueel met eigen repertoire.
Je krijgt feedback vanuit beide disciplines.

Docenten
Andrea van Beek is sopraan en zangdocent en studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium. Zingt o.a. bij Cappella Amsterdam. Andrea is tevens werkzaam als docente zang aan de Acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Anna Verberne is werkzaam als Feldenkraispractitioner en Iokai Shiatsu therapeute. Anna heeft een Moderne dans en Martial Art achtergrond en is als docente Beweging verbonden aan de Fontys Dansacademie ( bewegingsexpressie in begeleiding en hulpverlening) te Tilburg.