Feldenkraismethode

algemene informatie over de feldenkrais methode

Wij  bewegen de hele dag door, ons leven lang. Wij lopen, fietsen, zitten, liggen, lappen ramen, spitten, musiceren, dansen, praten, rennen en sporten. Wij buigen, strekken, draaien, rollen, kruipen, springen, kijken en omarmen. Wij richten ons op, zoeken steun, balans en stabiliteit.

Veel bewegingen zijn zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stilstaan. Iedereen heeft eigen manieren en gewoontes ontwikkeld om deze veel voorkomende bewegingen uit te voeren. In de loop van ons leven bouwen we ongemerkt hierbij ook spanning op. Ook die spanning wordt vanzelfsprekend, en we merken meestal pas dat we niet optimaal bewegen als we een blessure krijgen. Voor meer gemak in het dagelijks leven kan het echter zeer waardevol zijn onze bewegings- en spanningsgewoontes onder de loep te nemen. De Feldenkrais methode biedt die loep.

 

Learning is creation, it is making something out of nothing. Learning grows until it dawns on you.

Moshe Feldenkrais

 

Denken, voelen, spreken, bewegen en handelen doet iedereen verschillend. Eindeloze variaties zijn waar te nemen in onze houding, manieren van ademhalen, zitten, staan en  lopen, tempo en temperament, gebruik van de ruimte en de wisselwerking met onze medemens. Deze variaties maken ons als mens uniek.

Onze manieren van bewegen hebben ook een belangrijke plaats in onze taal, vooral in uitdrukkingen: het kan raar lopen, het loopt als een trein, we zetten de pas er flink in, lopen met lood in de schoenen of op onze tenen. We huppelen en sjokken,  nemen veel op de schouders, steken onze nek uit, vinden ruggesteun en gaan de neus achterna. Al deze uitdrukkingen zijn vaak verbluffend accuraat.

Wat ons Bewoog en nog Beweegt

Al onze bewegingen, zowel de basisbewegingen als de meer specifieke vaardigheden – schrijven, musiceren, voetballen, autorijden, dansen, onze houding, maar ook herstel van blessures – worden voortdurend en blijvend beïnvloed door het samenspel van onze zintuigen, spieren, skelet, hersenen, zenuwstelsel en omgeving.

De Feldenkrais Methode is een vorm van ervaringsgericht en onderzoekend leren met een grote dosis nieuwsgierigheid naar hoe dit samenspel verloopt.

Het unieke van elk mens en zijn gewoontes wordt hierbij gerespecteerd. Nieuwe ideeën worden op een zachte persoonlijke manier aangeboden.

 

Feldenkraislessen lees verder…

Moshe Feldenkrais lees verder…