Do-In

Bewegingstraining

Do-In is een serie van fysieke oefeningen en (zelf)massage. Beweging, lichaamshouding en adem worden met elkaar gecombineerd om zowel je lichamelijke als je mentale basisconditie te versterken.

Tijdens de oefeningen strek je zowel je lichaamsdelen als de energiebanen of meridianen. De adem speelt een ondersteunende rol. De oefeningen leren je waar te nemen waar in je lichaam een teveel of een tekort aan spanning is en vergroten je capaciteit snel te herstellen van een teveel aan (in)spanning. Zij stimuleren de bloedsomloop en de ademhaling; spieren, hart en longen worden op zachte wijze geleidelijk aan versterkt. De oefeningen kunnen niet worden uitgevoerd met slechts een deel van je aandacht, omdat alles ervan afhangt hoe je ze doet. De kwaliteit van bewegen waarbij zowel je lichaam als je geest in beweging zijn kun je bereiken door de oefeningen met al je aandacht te doen.

Je zult merken dat je na deze training wellicht vermoeid bent, maar ook helder en kalm. Door te leren invloed uit te oefenen op je eigen energiehuishouding en patronen, leer je je sneller aan te passen aan de voortdurende veranderingen in je lichaam en omgeving. Dit heeft zijn weerslag in je dagelijks leven – in beweging, houding, bewustzijn van jezelf en anderen, vitaliteit en concentratievermogen.

Do-In oefeningen maken deel uit van Iokai Shiatsu. Soms worden zij als waardevolle aanbeveling meegegeven aan de shiatsu-cliënt. Daarnaast worden ze als op zichzelf staande training gegeven. In deze training worden ze aangepast aan conditie en leeftijd van de deelnemers.