Anna Verberne

Anna Verberne  is Feldenkrais docent , Child’Space practitioner en Iokai Shiatsu therapeut. Als Docent beweging werkzaam in het nascholingsprogramma van Stichting Beweging, Dans en Spel te Amsterdam. Tot 2016 als docent Beweging en studiecoördinator (i.s.m)  verbonden aan de Opleiding Beweging Dans en Spel in begeleiding en hulpverlening te Amsterdam. Tot 2013 was zij als docent beweging verbonden aan het  post-hbo programma Bewegingsexpressie in Begeleiding en Hulpverlening van Fontys Dansacademie te Tilburg.

Haar Feldenkrais-opleiding kreeg zij van Mia Segal, assistent van Moshe Feldenkrais.
Haar Iokai Shiatsu-opleiding volgde zij bij Kazunori Sasaki aan de Iokai Shiatsu Academie d’Europe. In 2010 heeft zij de Child’Space- Chava Shelhav method afgerond. Deze methode die de ontwikkeling van de baby in de eerste twee jaar ondersteunt is gebaseerd op de Feldenkrais methode en richt zich op ouder(s) en kind.
Haar achtergrond in de moderne dans ( Nicolaïs techniek, modern europees), acrobatiek(Como brothers) en haar scholing in Japanse stem- en bewegingskunsten, Shinto ( Paul de leeuw) en Ki-Aikido ( Eugene du Long, Yoshigasaki sensei), de lessen Alexandertechniek van Gertje Hutschemaekers, Laban bewegingsanalyse van Wieneke van breukelen maar ook de dans-en theatervoorstellingen (Mani-Kolé, theaterschool Arnhem, de Spelgroep, Nijmeegse acrobatiek groep) zijn voor Anna een belangrijke inspiratiebron, waar zij tijdens haar lessen en behandelingen rijkelijk uit put.

Samen met Valerie Armande (franse choreografe en danseres ( Alwin Nikolais) richtte zij in 1989 Mani-Kolé op. Een centrum voor Dans en Beweging te ’s Hertogenbosch. Naast het geven van lessen en workshops en het creëren van dansvoorstellingen was een deel van hun  werk speciaal op vrouwen gericht. Zij gaven daar gestalte aan door het geven van workshops en lezingen “vrouw, identiteit en beweging” op centra voor kunst en cultuur en centra voor vorming en training.
Anna is intensief betrokken geweest bij de vrouwen hulpverlening, oudereneducatie en bij de opvang van vluchtelingen vrouwen en kinderen ( St. VAST te Den Bosch).

Zowel individueel als in groepsverband werkt zij met (jonge) kinderen en volwassenen.

Anna geeft supervisie en workshops aan mensen die uit hoofde van hun beroep (musici,zangers en  dansers) geïnteresseerd zijn in het ondersteunen  van hun fysieke en mentale prestaties. Belangrijk daarbij is kennis en inzicht te  bevorderen van zowel bewegingsvaardigheden als expressieve kwaliteiten en het voorkomen van blessures (of een herstel daarvan).

In samenwerking met Andrea van Beek ( Zang),Natanja den Boeft ( dansimprovisatie) en Gertje Hutschemaeker ( Alexander techniek) worden  workshops gecreërd waarin de Feldenkrais methode wordt gecombineerd met deze vakgebieden. Een bijzondere en inspirerende combinatie.

Anna is lid van de Nederlandse Feldenkrais Vereniging en de Vereniging voor iokai-shiatsu Therapeuten.  Zij is als registertherapeut BCZ  ingeschreven bij de RBCZ ( register beroepsbeoefenaren complementaire zorg) .

“First we make our habits and then they make us”- J.Dryden-
Dit is de rode draad in mijn werk, zowel in de Feldenkraisles  als in een Iokai Shiatsu behandeling. Beide observeren het onderliggende patroon dat direct of indirect een mogelijk fysiek probleem creëert of de energiebalans verstoort. In mijn werk richt ik mij op de mogelijkheden en capaciteiten van studenten en  cliënten. hun vermogen om te leren, hun veerkracht.Van een probleem probeer ik een vraag te maken. Die vraag bekijken we in relatie tot het gehele lichaam, tot de dagelijkse bezigheden. Op die manier kunnen we bewegingsmogelijkheden vergroten en de gezondheid en vitaliteit versterken. Er ontstaat ruimte voor creativiteit, flexibiliteit en gemak in houding, beweging en handelen.”